Pal o somnakuno Devloro the amaro Janči

 

Bešel o somnakuno Devloro, bešel paš o drom u rovel, cirdel pharo voďi. Rovel sar brišind. Džal odarig jehk Rom, o Janči, giľavel u khelel, bo hino rado, kaj dživel, kaj hino sasto the čalo. Šukar ďives, na, del o khamoro, o čirikle giľaven…

            ”Soske roves, Devloreja mireja somnakuneja,” phučel o Janči.

            ”Jaj, Janči, phares mange, te dikhav kada svetos! Sem jepaš manuša hine goďaver, kajča rikone the špekulanti. U jepaš manuša hine lačhe, kajča diľine dubki!”

            ”Jaj, Devloreja!” phenel amaro Janči. ”Oda, so phenes, hin jekh baro čačipen, aľe oda nane až ajsi bari bibacht, sar tu phenes! Sem ola džene, so hine diľine, ta apsoň nane rikone the špekulanti. U ola džene, so hine špekulanti, aspoň nane diľine. Ta choča jepaš manuša nane diľine u jepaš nane rikone! Imar ma cirde pharo voďi, aľe av te khelel, te giľavel – bo baro barvalo the bachtalo hin amaro svetos!

 

Kultaisesta Jumalasta ja meidän Jančistamme

 

Kultainen Jumala istuu, istuu tien vieressä ja itkee, huokailee. Hän itkee kuin sade. Sinne menee eräs romani, Janči, hän laulaa ja tanssii, koska hän on iloinen, että hän elää, että hän on terve ja kylläinen. Kaunis päivä, eikö vain, aurinko paistaa, linnut laulavat…

            ”Miksi sinä itket, kultainen Jumalani,” kysyy Janči.

            ”Voi, Janči, minun tekee pahaa katsoa tätä maailmaa. Puolet ihmisistä on viisaita, mutta koiria ja keinottelijoita. Ja puolet ihmisistä on kilttejä, mutta tyhmiä sottapyttyjä!”

            ”Voi, Jumala!”, sanoo meidän Jančimme. ”Se, mitä sanot, on suuri totuus, muttei se ole niin suuri epäonni kuin sinä sanot! Ne ihmiset, jotka ovat tyhmyreitä, eivät ainakaan ole koiria eivät keinottelijoita. Ja ne ihmiset, jotka ovat keinottelijoita, eivät ole tyhmyreitä. Niin ainakaan puolet ihmisistä ei ole tyhmyreitä, eivätkä puolet ole koiria! Joten älä huokaile, vaan tulee tanssimaan, laulamaan – koska maailmamme on hyvin rikas ja onnellinen!

 

(Itä-Slovakian romanikieltä, Šebková & Žinayová 2002: 85.)

 

 

 


Copyright © Romanikielisen Kirjallisuuden Seura ry. | The CSS Tinderbox