Sivuston tässä osassa tarkastellaan johdannonomaisesti Euroopan eri romaniryhmiä ja romanien historiaa. Romanit ovat Intian alueelta 400–1100 välillä lähtenyt kansa, joka on levittäytynyt eri puolille maailmaa. Nykyiset arviot romanien määrästä koko maailmassa vaihtelevat kymmenen ja kahdenkymmenen miljoonan välillä. Heidän määräänsä on vaikea arvioida muun muassa siksi, että osa romaneista kätkee identiteettinsä syrjinnän pelossa. Romanit ovat Euroopan unionin suurimpia vähemmistöjä. Euroopan ulkopuolella suuria määriä romaneja on myös Etelä- ja Pohjois-Amerikassa.

Euroopassa eniten romaneja asuu kaakkoisosissa. Tällä hetkellä romanit ovat Romanian toiseksi suurin vähemmistö - heitä on virallisen väestönlaskennan mukaan 3.2% Romanian koko väestöstä ( 619007), arviot romaneista määristä liikkuvat jopa 1,5 miljoonan paikeilla ja ylikin. Romanit ovat yksi Bulgarian toiseksi tai kolmanneksi suurin kansallinen vähemmistö; vuoden 2011 väestönlaskennassa heitä oli 325343 eli 4.4% maan koko väestöstä. 180,266 romania asui kaupungeissa ja 145,077 maaseudulla. Arviot romanien määrästä ovat kuitenkin 600000-800000 välillä. Nykyään Slovakian romaneja on virallisen väestönlaskennan mukaan (2011) hieman noin 100000, mutta enimmillään Slovakian romaneja uskotaan olevan puolisen miljoonaa Suomen romaneja arvioidaan nykyisin olevan 10 000. Lisäksi Ruotsissa asuu noin 3000–4000 Suomen romania. Romaneja asuu kaikkialla maassa, joskin suurin osa on asettunut Etelä-Suomen kaupunkeihin.

Romanit ovat yleensä olleet valtaväestöä huonommassa yhteiskunnallisessa asemassa. Heitä ovat kohdanneet vainoja ja syrjintää läpi koko historiansa. Keskiajalla monissa Euroopan maissa säädettiin romanivastaisia lakeja, ja romaneja surmattiin, vangittiin ja karkotettiin. Toisen maailmansodan aikana surmattujen romanien määräksi on arvioitu 2000001,5 miljoonaa. ´

Sosialismin ajan Itä-Euroopassa romanit pyrittiin ennen kaikkea assimiloimaan muuhun työväenluokkaan ja asuttamaan paikoilleen. Romanien työllisyystilanne oli nykyistä parempi, eikä suoranaista syrjintää esiintynyt. Samaan aikaan levisivät äärioikeistolaiset liikkeet sekä maahanmuuttovastainen ja romanivastainen politiikka. Suuria joukkoja esimerkiksi entisen Jugoslavian, Slovakian, Bulgarian ja Romanian romaneja alkoi muuttaa Länsi-Eurooppaan. EU:n romanidiskurssissa keskeisenä oli länsimaiden huoli romanien migraatiosta länteen.